AstroForum Ένα Βήμα για την Ερασιτεχνική Αστρονομία
Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Σύνδεση
Σύνδεση
Εγγραφή
Εγγραφή
Αστροφωτογραφίες
15ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2010

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroForum -> Ακαδημαϊκά - Ερευνητικά - Εκπαιδευτικά κλπ
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
MARIA ARGYRIOU ΑπώνΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ 15 Νοέ 2009 23:35    Θέμα δημοσίευσης: 15ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2010 Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
του 15ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού
Αστρονομίας & Διαστημικής


Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 15ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2009 - 2010 ως εξής:

ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φέτος η διαδικασία διεξαγωγής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας αλλάζει και πάλι. Ο μέχρι τώρα διαγωνισμός που διεξαγόταν μόνο στα Λύκεια, από φέτος θα διεξάγεται και στα Γυμνάσια, με διαφορετικά, βέβαια, θέματα. Οι φάσεις θα είναι και πάλι τρεις. Ας σημειωθεί, όμως, ότι και στις τρεις φάσεις του Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.
1η ΦΑΣΗ: Στην παρούσα επίσημη ιστοσελίδα του φορέα, δηλ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που οργανώνει το Μαθητικό Διαγωνισμό, (http://www.astronomos.gr) συγχρόνως με την αποστολή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας προς όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου επιθυμεί να λάβει μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό.
Η 1η φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα ξεκινήσει την: Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου 2009.


Οι μαθητές λύνουν τις ασκήσεις, απαντούν στις ερωτήσεις και τις στέλνουν ηλεκτρονικά (με e-mail) μαζί με τα στοιχεία τους, στη διεύθυνση: zachilas@uth.gr

Όσοι μαθητές δεν μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις ηλεκτρονικά μπορούν να τις στείλουν ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, στην διεύθυνση:

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος
Γ. Καρτάλη 72 - Ροζού, 38333 Βόλος

Απαντήσεις στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Οι απαντήσεις διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και έλυσε όλες τις ασκήσεις.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν το e-mail σταλεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι τις 12:00 μ.μ. της 21ης Δεκεμβρίου 2009 (ζητήσατε από το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιείτε, να σας δοθεί από τον παραλήπτη επίδοση παραλαβής του e-mail) ή ο φάκελος με τις απαντήσεις έχει σφραγίδα ταχυδρομείου την 21/12/09.

2η ΦΑΣΗ: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας συνεχίζεται με την δεύτερη φάση σε όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (για την βαθμολογία βλέπε κατωτέρω). Οι απαντήσεις συλλέγονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.
Η δεύτερη φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

θα πραγματοποιηθεί το: Σάββατο, 6η Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 9 π.μ.

Στο διαγωνισμό «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων και παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι 3 ώρες. Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στους Διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2010.
Ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής καθηγητών, που θα ορίσει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) της κάθε περιοχής, οι οποίοι (καθηγητές) εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.


Οι διευθυντές Δ.Ε. οφείλουν να στείλουν στην διοργανώτρια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος μέσω e-mail (υπόψη κ. Ζαχείλα: zachilas@uth.gr) το σχετικό έγγραφο, στο οποίο να σημειώνουν:

α) το σχολείο στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός,

β) το e-mail του σχολείου,

γ) τηλέφωνο επικοινωνίας,

δ) το fax του σχολείου (για εναλλακτικό τρόπο αποστολής των θεμάτων) και

ε) απαραίτητα (εκτός του e-mail του σχολείου), και ένα δεύτερο e-mail είτε του σχολείου, είτε ενός εκ των μελών της Τοπικής Επιτροπής (για λόγους ασφαλείας).


Τα θέματα του διαγωνισμού θα σταλούν έγκαιρα το πρωί του Σαββάτου της 6ης Φεβρουαρίου 2010, μέσω e-mail, σε κάθε εξεταστικό κέντρο, που θα έχει ορισθεί από την Δ.Δ.Ε. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμού, κ. Μαυρομμάτη Κων/νο (τηλ. 2421051061 - 2421046253) για να αποσταλούν τα θέματα μέσω fax.


Μετά το τέλος της 3ωρης εξέτασης, τα γραπτά των μαθητών τοποθετούνται σε φάκελο, χωριστά των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου, σφραγίζονται με την σχολική σφραγίδα και αποστέλλονται, με συστημένη επιστολή, στην Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού της Εταιρείας (Γ. Καρτάλη 72 - Ροζού, Τ.Κ. 38333 ΒΟΛΟΣ), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων.


Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και έλυσε όλες τις ασκήσεις.
Το συνολικό «Άριστα» και των δύο φάσεων είναι το 24.

Οι περίπου 30 πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου 15 πρώτοι μαθητές Γυμνασίου, που θα προκύψουν από το άθροισμα της βαθμολογίας τους στην 1η φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» και στην 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», θα ειδοποιηθούν έγκαιρα και θα κληθούν να συμμετάσχουν στη τρίτη φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα δημοσιευτούν στην παρούσα ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr.

3η ΦΑΣΗ: Η τρίτη φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 73 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το:

Σάββατο, 13η Μαρτίου 2010 και ώρα 5 μ.μ.
με την απόλυτη ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού της Εταιρείας.
Εκείνοι που θα πετύχουν και στη τρίτη φάση του διαγωνισμού θα αποτελούν τους νικητές του 15ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2010 και θα κληθούν να παραλάβουν, τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Δήμου Βόλου την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου 2010.

ΒΡΑΒΕΙΑ
1. Οι πέντε (5) μαθητές Λυκείου, που θα έλθουν πρώτοι στο διαγωνισμό «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (την 31η/12/2010) και ανεξάρτητα από φύλο, θα στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής και θα μεταβούν στην πόλη Πεκίνο της Κίνας από 10 έως 20 Σεπτεμβρίου 2010 για να λάβουν μέρος στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ύστερα από έγκριση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη της Ολυμπιάδας, τα έξοδα της φιλοξενίας αναλαμβάνει η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή. Σε περίπτωση κωλύματος ενός (ή περισσοτέρων) εκ των πέντε, τη θέση του (τους) θα πάρει (-ουν) ο (οι) αμέσως επόμενος (-οι) στη σειρά κατάταξης από τον διαγωνισμό «ΙΠΠΑΡΧΟΣ».
2. Ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών κ. Διονυσίου Σιμοπούλου, ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια του διαγωνισμού «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας 16 έως 18 ετών, θα φιλοξενηθούν για 10 ημέρες, στα τέλη Ιουλίου 2010, στις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της πολιτείας Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα μετάσχουν, εντελώς δωρεάν, σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
3. Τα άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι:

Α) Για τους μαθητές Λυκείου:

300 € για τον πρώτο νικητή, 200 € για το δεύτερο, 150 € για τον τρίτο και από 50 € για τους υπολοίπους επιτυχόντες.

Β) Για τους μαθητές Γυμνασίου:

200 € για τον πρώτο νικητή, 150 € για το δεύτερο, 100 € για τον τρίτο και από 50 € για τους υπολοίπους επιτυχόντες.

Ακόμη όλοι οι ανωτέρω επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία, DVD, CD και θα εγγραφούν για ένα έτος δωρεάν συνδρομητές του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και 19 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία μας.

Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στο εξής βιβλία:

Για το Γυμνάσιο:

Το σχολικό βιβλίο της Β' Λυκείου, χωρίς τα κεφάλαια που απαιτούν γνώσεις μαθηματικών και φυσικής του Λυκείου.

Για το Λύκειο:
1. Το σχολικό βιβλίο της Β΄ Λυκείου.
2. Δανέζη Μάνου - Θεοδοσίου Στράτου: «Το Σύμπαν που αγάπησα», Τόμοι Α΄ & Β΄, εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, 1999.
3. Βάρβογλη Χάρη & Σειραδάκη Ιωάννη: «Εισαγωγή στη σύγχρονη αστρονομία», Θεσσαλονίκη, 1994.
4. Shu, Frank: «Αστροφυσική», Τόμοι Α΄ & Β΄, έκδοση Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, 2004.

Οι μαθητές και οι καθηγητές, που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με το διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω:

1. Ταχυδρομική διεύθυνση:
Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,
Γ. Καρτάλη 72 - Ροζού,
38333 ΒΟΛΟΣ
τηλ. 2421051061 & 2421046253

2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):
zachilas@uth.gr ή mavrommk@otenet.gr


3. Τηλέφωνα:
α) 2421046253 & 6973026260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός - πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
β) 6944535455 Ζαχείλας Λουκάς, Λέκτορας Παν/μίου Θεσσαλίας - γραμματέας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
γ) 2421053244 Μουτσιάρας Κων/νος, μαθηματικός - αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος

4. FAX:
2421051061 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός - πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος


Πηγή: www.astronomos.gr


Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroForum -> Ακαδημαϊκά - Ερευνητικά - Εκπαιδευτικά κλπ Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία από αυτό το forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Αστρονομία, Ερασιτεχνική Αστρονομία, Αστροφωτογραφία, Αστροφωτογράφιση, Αστροφωτογράφηση, Web Camera, Τηλεσκόπιο, Τηλεσκόπια, Ουρανός, Κιάλια, Επεξεργασία, Επεξεργασία Εικόνας, Unsharp Mask, Αστροφυσική, Κοσμολογία, Διάστημα, Παρατηρήσεις, Εξορμήσεις, DSLR, CCD, Συζητήσεις, Προσοφθάλμια, Γαλαξίες, Νεφαλώματα, Autoguiding, Οδηγητικό, Οδηγητικό Τηλεσκόπιο, Webcam, ToUcam, IRIS, Photoshop, PHD Guiding, Αστρονομικοί Σύλλογοι, Αστρονομικός Εξοπλισμός, Αστρονομικοί Χάρτες, Αστρονομία στην Ελλάδα, Μαθηματικά, Φυσική, Προβληματισμοί, Χαλαρά, Ανακοινώσεις, Φιλοσοφία, Στοχασμοί, Ακαδημαϊκά, Έρευνα Διαστήματος, Πλανήτες, Πλανητική Φωτογράφιση, Ηλιακό Σύστημα, Τεχνικές Λήψης, Αστερισμοί, Αστρικά Σμήνη, Τοπία, Astronomy, Astronomy in Greece, Telescope, Telescopes, Astrophotography, Planets, Physics, Astrophysics, Mathematics, Star Charts, Galaxies, Nebula, Nebulae, Constelations, Autoguiding, Image Processing, NASA, APOD, LPOD, Andromeda, Barlow, SBIG, Space, Moon, Cassini, Hubble