AstroForum Ένα Βήμα για την Ερασιτεχνική Αστρονομία
Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις
Αναζήτηση
Αναζήτηση
Σύνδεση
Σύνδεση
Εγγραφή
Εγγραφή
Αστροφωτογραφίες
CERN - o καιρός γαρ εγγύς !
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroForum -> Ακαδημαϊκά - Ερευνητικά - Εκπαιδευτικά κλπ
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Antony Απών
*

7.94±0.42 kpc

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ 30 Νοέ 2009 23:25    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παράθεση:
Πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ για το CERN

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009, 17:59


Στο υψηλότερο ενεργειακό επίπεδο που έχει λειτουργήσει ποτέ επιταχυντής έφθασε την Κυριακή ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Η ενέργεια των ακτίνων υποατομικών σωματιδίων που εκπέμπει, ξεπέρασε το 1 εκατ. ηλεκτρονιοβόλτ.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε από το 2001 ο ανταγωνιστικός αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στο Σικάγο, που είχε φθάσει μέχρι τα 0,98 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ.

Ο διευθυντής του CERN, Γερμανός φυσικός, Ρολφ Χόιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή λειτουργία του επιταχυντή, τόνισε όμως ότι τα πράγματα προχωρούν προσεκτικά και βήμα βήμα, γι' αυτό τα αναμενόμενα πειράματα φυσικής θα αρχίσουν εντός του 2010.

Οι ακτίνες στον επιταχυντή του CERN προγραμματίζεται να φθάσουν τελικά στο εντυπωσιακό ενεργειακό επίπεδο των 7 τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ.Πηγή_________________

κάποτε έκαιγαν βιβλία τώρα καίνε μυαλά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Antony Απών
*

7.94±0.42 kpc

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 24 Μάρ 2010 21:31    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Στις 30/3 η σύγκρουση σωματιδίων στο CERN
Παράθεση:
Τη σύγκρουση σωματιδίων στο υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα θα επιχειρήσουν οι ερευνητές του CERN στις 30 Μαρτίου, στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν τις συνθήκες της γέννησης του διαστήματος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσπάθεια των επιστημόνων για σύγκρουση των σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Οι πολλαπλές συγκρούσεις αναμένεται να προκαλέσουν πολλά μικρά Big Bang, τα οποία θα δώσουν στους επιστήμονες τα στοιχεία που χρειάζονται για την κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το σύμπαν.

«Η ευθυγράμμιση των δεσμών είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση: είναι σαν να εκτοξεύεις μία βελόνα από κάθε πλευρά του Ατλαντικού με στόχο να συγκρουστούν στα μέσα της διαδρομής», εξηγεί ο Στιβ Μάιερς, διευθυντής τεχνολογίας και επιταχυντών του CERN.

Μόλις επιτευχθούν οι συγκρούσεις υψηλής ταχύτητας, το σχέδιο επιτάσσει τη συνεχή εφαρμογή τους για 18-24 μήνες, με μια μικρή παύση για τεχνικούς λόγους στα τέλη του έτους, σύμφωνα με το CERN.


Απο την Ναυτεμπορική_________________

κάποτε έκαιγαν βιβλία τώρα καίνε μυαλά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Antony Απών
*

7.94±0.42 kpc

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 31 Μάρ 2010 20:10    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Το χρονικό των πειραμάτων στο CERN
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 12:03

πηγη:NAFTEMPORIKI.GR
Παράθεση:
1954- Ιδρύεται το CERN –μια από τις πρώτες κοινοπραξίες στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν 12 κράτη.

1957- Κατασκευάζεται το Σύγχροτρο –ο πρώτος επιταχυντής του CERN, ο οποίος δημιουργεί δέσμες για πειράματα πυρηνικής φυσικής και σωματιδίων. Χρησιμοποιήθηκε στην πυρηνική φυσική, την αστροφυσική και την ιατρική φυσική, ενώ ο διάδοχός του, το Σύγχροτρο Σωματιδίων, χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη Φυσική Σωματιδίων.

1968 - Ο επιστήμονας του CERN Ζορζ Σαρπάκ κατασκευάζει ένα κουτί φυσικού αερίου (multiwire proportional chamber), το οποίο μετρά τα σωματίδια με χίλιες φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προηγούμενους ανιχνευτές.

1971 - Με τον επιταχυντή ISR (Intersecting Storage Rings) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων.

1973 - Το CERN ανακοινώνει ένα πείραμα στο θάλαμο φυσαλίδων Γκαργκαμέλ, το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη ουδέτερων ρευμάτων –μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση των σωματιδίων της ύλης και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν.

1976- Κατασκευάζεται το Υπερσύγχροτρο Πρωτονίων, με περίμετρο 7 χλμ), το οποίο δημιουργεί δέσμες για μεγάλες πειραματικές εφαρμογές του CERN. Με τη βοήθεια των δεσμών αυτών, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το 1983 δύο φορτισμένα σωματίδια, το W, και το αντίστοιχο ουδέτερο Z.

1989 - Κατασκευάζεται ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Ηλεκτρονίων Ποζιτρονίων (LEP) –ο μεγαλύτερος επιταχυντής ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων με περίμετρο 27 χλμ. Το τούνελ που κατασκευάστηκε αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα μηχανικής για την εποχή. Μετά από πειράματα αποδείχθηκε ότι υπάρχουν τρεις γενιές σωματιδίων της ύλης. Το 2000 έκλεισε για να δώσει τη θέση του στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

1990 - Ο επιστήμονας του CERN, Τιμ Μπέρνερς-Λι, ανακαλύπτει το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα στην προσπάθειά του να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των επιστημόνων. Είναι, επίσης, ο πρώτος που ορίζει έννοιες όπως το URL, το http και το html, ενώ ανακαλύπτει την πρώτη μηχανή πλοήγησης και το πρώτο λογισμικό.

1994 - Το διοικητικό συμβούλιο του CERN εγκρίνει την κατασκευή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ο οποίος κόστισε 9 δισ. δολάρια. Όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, τρισεκατομμύρια πρωτόνια κάνουν περίπου 11.245 περιστροφές του δακτυλίου το δευτερόλεπτο στο περίπου 99% περίπου της ταχύτητας του φωτός.

1995 - Η ομάδα του Τμήματος Δακτυλίου Αντιπρωτονίων Χαμηλής Ενέργειας του CERN δημιουργεί άτομα αντιδρονίου –είναι η πρώτη φορά που σωματίδια της αντιύλης ενώνονται για να σχηματίσουν άτομα, σε μια προσπάθεια κατανόησης της ασυμμετρίας του σύμπαντος μεταξύ ύλης και αντιύλης.

2002 - Μετά από δύο πειράματα στο CERN, δημιουργούνται και παγιδεύονται χιλιάδες άτομα αντιύλης σε κατάσταση «ψύχους», στην οποία είναι «δυσκίνητα» και μπορούν να μελετηθούν ευκολότερα.

Σεπτέμβριος 2008 -Ξεκινούν τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πώς δημιουργείται η μάζα της ύλης, γιατί η φύση προτιμά την ύλη από την αντιύλη, πώς η ύλη εξελίχθηκε από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του σύμπαντος.

Μετά από εννέα μέρες λειτουργίας, ο LHC τίθεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας υπερθέρμανσης. Η επισκευή του κοστίζει 30 εκατ. δολάρια.

Νοέμβριος 2009 - Το CERN θέτει ξανά σε λειτουργία τον LHC μετά από ένα χρόνο επισκευών. Μέσα σε μια μέρα επιτυγχάνεται η κυκλοφορία δεσμών σωματιδίων στο τούνελ, και προς τις δύο φορές, φτάνοντας ξανά στο επίπεδο που βρισκόταν το πείραμα πριν το έκτακτο κλείσιμο του επιταχυντή.

30 Νοεμβρίου 2009 -Σημειώνεται παγκόσμιο ρεκόρ στην επιτάχυνση δεσμών στο υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ σε επιταχυντή σωματιδίων.

1 Μαρτίου 2010 - Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων τίθεται ξανά σε λειτουργία μετά από βλάβη στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

8 Μαρτίου 2010 - Το CERN ανακοινώνει ότι στόχος του πειράματος είναι να ανιχνεύσει τη σκοτεινή ύλη, η οποία απαρτίζει το 25% του σύμπαντος, η ύπαρξη της οποίας, όμως, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

30 Μαρτίου 2010 - Επιτυγχάνεται σύγκρουση σωματιδίων στη μεγαλύτερη ενέργεια όλων των εποχών ( 7 TeV)_________________

κάποτε έκαιγαν βιβλία τώρα καίνε μυαλά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Antony Απών
*

7.94±0.42 kpc

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ 08 Απρ 2010 22:51    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

CERN: 10 εκατ. «μίνι-Μπιγκ Μπανγκ» στον επιταχυντή

Παράθεση:
Ο μεγάλος επιταχυντής του CERN δημιούργησε ήδη, μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα της λειτουργίας του, 10 εκατομμύρια «μίνι-Μπιγκ Μπανγκ», θέτοντας έτσι τις βάσεις για να ανακαλύψει τα θεμέλια του σύμπαντος.


Ο εκπρόσωπος του CERN, κ. Τζέημς Γκίλις, δήλωσε ότι ο μήκους 27 χλμ. υπόγειος επιταχυντής αδρονίων, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, που έχει ήδη αρχίσει τις συγκρούσεις σωματιδίων, δουλεύει εξαιρετικά καλά.

«Όλα δείχνουν μια χαρά. Παίρνουμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για ανάλυση στα εργαστήρια όλου του κόσμου, αν και ίσως χρειαστούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να προκύψει κάτι πραγματικά νέο», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήδη καταγράφονται γύρω στις 100 συγκρούσεις σωματιδίων το δευτερόλεπτο, με ενέργεια-ρεκόρ 7 TeV (τερα-ηλεκτρονιοβόλτ).

Μελετώντας τις συγκρούσεις, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της φύσης, όπως της σκοτεινής ύλης (που υποτίθεται ότι αποτελεί το 25% του σύμπαντος), πώς η ύλη απέκτησε μάζα (βλ. αναζήτηση του μποζόνιου του Χιγκς), αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις ή παράλληλα σύμπαντα, αν ισχύουν η θεωρία των χορδών (η φύση αποτελείται κατά βάση από μικροσκοπικές «χορδές» ύλης) και η υπερσυμμετρία (κάθε σωματίδιο συνοδεύεται από ένα «σκιώδες» σωματίδιο) κ.α.

Το 2013 οι συγκρούσεις θα γίνονται με διπλάσια ενέργεια (14 TeV) σε σχέση με σήμερα και δεν αναμένεται ότι πριν τα μέσα της δεκαετίας θα υπάρξουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις. Μερικοί φυσικοί ελπίζουν ότι επιτέλους, χάρη στον επιταχυντή, θα υπάρξει μια «γενική θεωρία του παντός», που θα ενοποιεί τελικά τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν και την κβαντική θεωρία.


πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ_________________

κάποτε έκαιγαν βιβλία τώρα καίνε μυαλά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Antony Απών
*

7.94±0.42 kpc

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ 04 Ιούν 2010 14:58    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Είδαν τη μετάλλαξη νετρίνου

Η επαναστατική ανακάλυψη εφόσον επιβεβαιωθεί θέτει υπό αμφισβήτηση το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής Φυσικής, ενώ αναμένεται να ρίξει φως και στον μεγάλο κοσμικό γρίφο της σκοτεινής ύλης

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=14216948


Παράθεση:
Στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής κατάφεραν να φτάσουν Ιταλοί επιστήμονες σε συνεργασία με το CERN, οι οποίοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της μετάλλαξης ενός νετρίνου.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία μπορεί μέχρι και να βραβευθεί με Νόμπελ, ανατρέπει σημαντικά δεδομένα της Φυσικής και αναμένεται να ρίξει φως σε έναν άλλο μεγάλο κοσμικό γρίφο, τη σκοτεινή ύλη.
Ουδέτερα υποατομικά σωματίδια που πηγάζουν από τον Ηλιο, τα νετρίνα κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γέννηση του Σύμπαντος.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας ήταν οι πρώτοι οι οποίοι παρατήρησαν ένα νετρίνο να αλλάζει μορφή και δηλώνουν 98% σίγουροι ότι συνέλαβαν επΆ αυτοφώρω ένα μιονικό νετρίνο να μεταμορφώνεται σε νετρίνο ταυ.

Η διαδικασία αυτή καλείται ταλάντωση νετρίνων και ήταν τόσο δύσκολο για την ομάδα Opera να την παρατηρήσει, που χρειάστηκε να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας στη Γενεύη, ο οποίος εξέπεμψε μια δέσμη δισεκατομμυρίων μιονικών νετρονίων (από τους επιταχυντές PS και SPS) που διέσχισε τις Αλπεις και έφτασε 730 χιλιόμετρα μακριά, στο εργαστήριο στην Ιταλία, μέσα σε 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μάλιστα, επειδή τα νετρίνα μεταλλάσσονται σπανιότατα, για να πετύχει το πείραμα η δέσμη έμεινε ενεργή για... τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Ταλάντωση
Εφόσον επιβεβαιωθεί η ταλάντωση νετρίνων -έχει υποστηριχθεί από το 1960, αλλά δεν είχε αποδειχθεί- θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής Φυσικής και, πιο συγκεκριμένα, η παραδοχή ότι τα νετρίνα δεν έχουν μάζα.

Ακόμα οι επιστήμονες αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής είδη νετρίνων που δεν είναι ανιχνεύσιμα επειδή μεταμορφώνονται και τα οποία θα μπορούσαν να είναι συστατικά της λεγόμενης σκοτεινής ύλης. Η σκοτεινή ύλη είναι αόρατη και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής, ενώ αντιστοιχεί στο 25% του Σύμπαντος.

«Βρέθηκε το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Αν αποδειχθεί αληθινό σημαίνει ότι μια νέα Φυσική θα χρειαστεί για να το εξηγήσει» δήλωσε ο ερευνητής Αντόνιο Ερεντιτάτο, εκπρόσωπος της ομάδας Opera. «Συναρπαστική» χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο Τζέιμς Γκίλις του CERN, ο οποίος εξήγησε ότι «δείχνει πως υπάρχουν πράγματα πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο».Ερη Πανσεληνά
eri@pegasus.gr_________________

κάποτε έκαιγαν βιβλία τώρα καίνε μυαλά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Dimitris Koutoulas Απών
*


ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ 04 Ιούν 2010 19:23    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Να τα μας ... Να πούμε άραγε αντίο στο Standard Model ?

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού φαίνεται να μας ήρθε ..._________________

Alone it fails, together they fly! | Max Kriegleder | TEDxAthens Jan 2015
http://youtu.be/OmTTNCaAUmU
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
johndouk Απών
*

Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ 04 Ιούλ 2012 23:24    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR17.12E.html

GENEVA, 4TH JULY 2012
Higgs within reach
Our understanding of the universe is about to change…

The ATLAS and CMS experiments at CERN today presented their latest results in the search for the long-sought Higgs boson. Both experiments see strong indications for the presence of a new particle, which could be the Higgs boson, in the mass region around 126 gigaelectronvolts (GeV).

The experiments found hints of the new particle by analysing trillions of proton-proton collisions from the Large Hadron Collider (LHC) in 2011 and 2012. The Standard Model of particle physics predicts that a Higgs boson would decay into different particles – which the LHC experiments then detect.
_________________
Καλός άνθρωπος είναι αυτός που αντιμάχεται τα κακά του γονίδια.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroForum -> Ακαδημαϊκά - Ερευνητικά - Εκπαιδευτικά κλπ Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2
Σελίδα 2 από 2

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία από αυτό το forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Αστρονομία, Ερασιτεχνική Αστρονομία, Αστροφωτογραφία, Αστροφωτογράφιση, Αστροφωτογράφηση, Web Camera, Τηλεσκόπιο, Τηλεσκόπια, Ουρανός, Κιάλια, Επεξεργασία, Επεξεργασία Εικόνας, Unsharp Mask, Αστροφυσική, Κοσμολογία, Διάστημα, Παρατηρήσεις, Εξορμήσεις, DSLR, CCD, Συζητήσεις, Προσοφθάλμια, Γαλαξίες, Νεφαλώματα, Autoguiding, Οδηγητικό, Οδηγητικό Τηλεσκόπιο, Webcam, ToUcam, IRIS, Photoshop, PHD Guiding, Αστρονομικοί Σύλλογοι, Αστρονομικός Εξοπλισμός, Αστρονομικοί Χάρτες, Αστρονομία στην Ελλάδα, Μαθηματικά, Φυσική, Προβληματισμοί, Χαλαρά, Ανακοινώσεις, Φιλοσοφία, Στοχασμοί, Ακαδημαϊκά, Έρευνα Διαστήματος, Πλανήτες, Πλανητική Φωτογράφιση, Ηλιακό Σύστημα, Τεχνικές Λήψης, Αστερισμοί, Αστρικά Σμήνη, Τοπία, Astronomy, Astronomy in Greece, Telescope, Telescopes, Astrophotography, Planets, Physics, Astrophysics, Mathematics, Star Charts, Galaxies, Nebula, Nebulae, Constelations, Autoguiding, Image Processing, NASA, APOD, LPOD, Andromeda, Barlow, SBIG, Space, Moon, Cassini, Hubble